Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Στους μισούς δικαιούχους φέτος το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

     Σημαντική μείωση τόσο στα ανώτατα όρια όσων θα δικαιούνται πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και του ποσού της επιδότησης ανά λίτρο προβλέπει η απόφαση Αλεξιάδη που αναμένεται να εκδοθεί την Παρασκευή

     Γύρω στους 500.000 Έλληνες πολίτες θα αφορά η επιδότηση για πετρέλαιο θέρμανσης, αριθμός μειωμένος δραματικά σε σχέση με το χειμώνα του 2014, όταν οι δικαιούχοι ανήλθαν στους 1.100.000. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει τόσο το ανώτατο ύψος του εισοδήματος, όσο και τα τετραγωνικά μέτρα της οικίας, αλλά και το χρηματικό ύψος της επιδότησης με γεωγραφικό κριτήριο σε απόφαση που θα καταθέσει την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.
     Το θέμα της θέρμανσης συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 48 προαπαιτουμένων που ζητούν οι δανειστές και συνδέεται άμεσα με την εκταμίευση της δόσης των 2 δις, οπότε η κυβέρνηση επιθυμεί να το τακτοποιήσει, έχοντας άλλωστε άλλα μεγαλύτερα αγκάθια - βλ. ΦΠΑ στην εκπαίδευση και κόκκινα δάνεια - να λύσει.
     Σύμφωνα με τις πληροφορίες του άρθρου, το όριο του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που προβλέπονται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης θα μειωθεί 60% με 70%. Σήμερα τα όρια είναι στις 30.000€ για τους άγαμους και 40.000€ για έγγαμους με το ποσό να ανέρχεται στις 43.000€ για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Όπως φαίνεται το όριο αυτό θα πέσει στα επίπεδα των 12.000-15.000 ευρώ, με μια προσαύξηση 3.000€ ανά τέκνο.
     Επιπλέον, η νέα απόφαση αλλάζει και τα τετραγωνικά πάνω από τα οποία δεν προβλέπεται η χορήγηση του επιδόματος, περιορίζοντάς τα κάτω από τα 120τμ που προβλέπονται σήμερα. Αντίστοιχα, το 2014 η επιδότηση ανερχόταν στα 0,35€/λίτρο ανεξαρτήτως περιοχής, κάτι το οποίο αναμένεται να αλλάξει, αφού το ποσό θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη στην οποία κατοικεί ο κάθε δικαιούχος.
      Πρέπει εδώ να σημειώσουμε πως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φέτος είναι ήδη κατά 0,22€/λίτρο μειωμένη, εξαιτίας βέβαια των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου που έχουν υποχωρήσει σημαντικά και όχι χάρη σε κάποια κίνηση της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση. Ενδεικτικά η μέση τιμή πέρσι τέτοια εποχή στο πετρέλαιο θέρμανσης ήταν 1.05€/λίτρο και σήμερα κυμαίνεται στα 0.83€/λίτρο. Η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει από τον Ιούλιο ρύθμιση για την κατάργηση της εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, κίνηση που είχε βάλει "ταφόπλακα" σε αυτόν τον τύπο θέρμανσης για εκατομμύρια καταναλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου