Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Ποιος "βαφτίζει" τις κακοκαιρίες στην Ελλάδα: Ο λόγος, τα λάθη και οι παρεξηγήσεις

Ο "νονός" των κυμάτων κακοκαιρίας στη χώρα μας, μετεωρολόγος και ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Κώστας Λαγουβάρδος, εξηγεί στο News 24/7 το σκεπτικό πίσω από την ονοματοδοσία μιας κακοκαιρίας.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιουργούν πολλά προβλήματα στη χώρα, όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται ποιος και γιατί δίνει ονόματα στις μεγάλες κακοκαιρίες. Αξίζει να θυμηθούμε πως μόνο τις πρώτες κιόλας μέρες του 2019 οι κακοκαιρίες έχουν πάρει τέσσερα διαφορετικά ονόματα. Το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που προκάλεσε πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά όλης της χώρας, ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους την Πρωτοχρονιά ονομάστηκε "Ραφαήλ", δύο μέρες μετά μας επισκέφτηκε η "Σοφία" με δριμύ ψύχος και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που οδήγησαν στην 3η μεγαλύτερη έκταση χιονοκάλυψης στη χώρα μας τουλάχιστον από το 2004, στις 7 και 8 Ιανουαρίου την πόρτα μας χτύπησε ο "Τηλέμαχος" ενώ το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας ονομάστηκε "Υπατία".
Η ιστορία με τα ονόματα των έντονων καιρικών φαινομένων ξεκινά δύο χρόνια πίσω στις αρχές του 2017 όταν πρωτογνωρίσαμε αυτή τη νέα συνήθεια με την κακοκαιρία "Αριάδνη", η οποία προκάλεσε σφοδρότατες χιονοπτώσεις και σημαντική συσσώρευση χιονιού, ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Αυτή την ιστορία βέβαια ξέρει καλύτερα από όλους ο ίδιος ο εμπνευστής της, ο μετεωρολόγος και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Το σκεπτικό πίσω από τα ονόματα


"Δεν ονοματίζουμε όλες τις κακοκαιρίες. Από το 2017 αποφασίσαμε να δίνουμε ονόματα στα έντονα καιρικά φαινόμενα που πιστεύουμε ότι θα προκαλέσουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, και προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο σίγουροι για αυτό μέσα από τις προβλέψεις μας. Έτσι πιστεύουμε πως αποτυπώνεται καλύτερα μια κακοκαιρία στους πολίτες που πρέπει να πάρουν και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Χτυπάμε λοιπόν ένα καμπανάκι και στη συνέχεια με χάρτες και κάθε μέσο δίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες που το όνομα βοηθά να είναι συγκεντρωμένες" μας εξηγεί.

Χιόνι στην Αθήνα
Χιόνι στην Αθήνα  EUROKINISSI

Μήπως όμως το έχουμε παρακάνει με τρία διαφορετικά ονόματα μέσα σε λίγες μέρες; ρωτάμε, "Πράγματι μέσα σε λίγο διάστημα δώσαμε τρία διαφορετικά ονόματα. Είναι κάτι που και εμένα δεν μου άρεσε γιατί δεν θέλω να γελοιοποιηθεί αυτή η διαδικασία, όμως ήμασταν αναγκασμένοι να το κάνουμε" μας απαντά και εξηγεί το γιατί: "Το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό "Ραφαήλ" γνωρίζαμε από τα στοιχεία πως θα δώσει χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές μόνο. Θα μπορούσαμε λοιπόν να μην δώσουμε όνομα, το κάναμε όμως γιατί γνωρίζαμε πως την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς λόγω των διακοπών μεγάλος αριθμός πολιτών και μάλιστα ανθρώπων που δεν γνωρίζουν πως να συμπεριφερθούν σχετικά θα κινούνταν σ' αυτές τις ορεινές περιοχές. Γι' αυτό το λόγο δώσαμε το όνομα. Επίσης θα λέγαμε πως η κακοκαιρία "Ορέστης" (22 - 24/10/2018) δεν ήταν τελικά τόσο ισχυρή όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Βέβαια, σύμφωνα με όσα μας είπε υπάρχει και η αντίστροφη περίπτωση κατά την οποία το Εθνικό Αστεροσκοπείο υποτίμησε μια κακοκαιρία. "Το καλοκαίρι του 2017 η κακοκαιρία δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και κακώς δεν την δώσαμε όνομα" μας λέει.

Χιονόπτωση στην Ανδρίτσαινα.
Χιονόπτωση στην Ανδρίτσαινα.  EUROKINISSI

Η "Αμερικανιά" και το επόμενο όνομα


Αφού μάθαμε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες γύρω από τα ονόματα και θέλοντας να τον "πειράξουμε" ρωτήσαμε γιατί πρέπει πάντα να αντιγράφουμε ότι κάνουν οι Αμερικανοί και δυστυχώς πιαστήκαμε αδιάβαστοι. "Κι όμως δεν είναι "Αμερικανιά". Οι Αμερικανοί δίνουν ονόματα στους τροπικούς κυκλώνες και μόνο. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι πρακτική Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών, όπως της Βρετανίας" μας διορθώνει.
Όπως και να 'χει το επόμενο όνομα όταν έρθει η ώρα να δοθεί θα ξεκινά από "Φ", μιας και ακολουθείται αλφαβητική σειρά και μπορεί να είναι τυχαία η επιλογή η προτίμηση όμως σε αρχαιοελληνικά ονόματα από την ομάδα του κ.Λαγουβάρδου είναι σαφής. Τι λέτε να έχουν στο μυαλό τους αυτή τη φορά; Τουλάχιστον ας ελπίσουμε ότι θα αργήσουμε να το μάθουμε...
Άρθρο του Βασίλη Σφήνα στο News247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου