Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Ελληνικό δικαστήριο αθώωσε τον γερμανό εκδότη του “Focus” για την Αφροδίτη της Μήλου


Ελληνικό δικαστήριο αθώωσε τον γερμανό εκδότη του “Focus” για την Αφροδίτη της Μήλου
“Δεν ξέρουμε τι άλλαξε και παραδέχτηκε η ελληνική δικαιοσύνη με αυτή την απόφαση, ότι οι Ελληνες είναι απατεώνες, διεφθαρμένοι και δεν πληρώνουν φόρους. Η απόφαση αυτή είναι κατακριτέα" είπε ο δικηγόρος των μηνυτών
Αθώος κρίθηκε από το τριμελές πλημμελειοδικείο ο εκδότης του γερμανικού περιοδικού «focus» από την κατηγορία της προσβολής συμβόλου κράτους που αφορούσε το γνωστό εξώφυλλο του περιοδικού, τον Φεβρουάριο του 2010, με την Αφροδίτη της Μήλου σε άσεμνη χειρονομία.
    Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα σε βάρος του εκδότη καθώς το ύφασμα με το οποίο ήταν τυλιγμένη η Αφροδίτη της Μήλου, δεν ήταν η ελληνική σημαία. Νωρίτερα το δικαστήριο κήρυξε απαράδεκτη την ποινική δίωξη για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης που είχε αποδοθεί σε πέντε δημοσιογράφους του περιοδικού, κρίνοντας ότι το αδίκημα δεν υφίσταται καθώς τα επίμαχα κείμενα αναφέρονταν σε πράξεις Ελλήνων πολιτικών και δεν είχαν πρόθεση να θίξουν τον ελληνικό λαό.
    Επίσης, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο για το αδίκημα της εξύβρισης που επίσης βάραινε τους δημοσιογράφους καθώς με το νέο νόμο η εξύβριση έγινε πταίσμα και παραγράφεται υφ΄όρων.
    Με την έναρξη της διαδικασίας το δικαστήριο απέβαλε την πολιτική αγωγή (δικηγόροι και πολίτες) κρίνοντας ότι δεν υφίσταται άμεσο έννομο συμφέρον τους και ζημιά των μηνυτών. Εκ των μηνυτών ο δικηγόρος Θεόδωρος Φραγκάκης δήλωσε: "Μετά απο δύο χρόνια διαδικασίας, ενώ το δικαστήριο είχε δεχτεί όλους τους ισχυρισμούς της πολιτικής αγωγής, σήμερα, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι, δέχτηκε τις ενστάσεις των Γερμανών ότι δεν υπάρχει συκοφαντική δυσφήμιση, εξύβριση και προσβολή του εθνικού συμβόλου και τους αθώωσε. Δεν ξέρουμε τι άλλαξε και παραδέχτηκε η ελληνική δικαιοσύνη με αυτή την απόφαση, ότι οι Ελληνες είναι απατεώνες, διεφθαρμένοι και δεν πληρώνουν φόρους. Η απόφαση αυτή είναι κατακριτέα".
Την ικανοποίηση του γερμανικού περιοδικού "Focus" για την αθωωτική απόφαση που εκδόθηκε σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο στην υπόθεση της προσβολής συμβόλου κράτους, εξέφρασε, με αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΜΠΕ, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Γιόνας Γκράσεϊ.
Ο κ. Γκράσεϊ χαρακτηρίζει την κατηγορία "παρωδία" και κάνει λόγο για μια "επιτυχία της ελευθερίας του Τύπου", την οποία, ωστόσο, διευκρινίζει, η εταιρεία του θα προτιμούσε να μην είχε χρειαστεί να κατακτήσει. Επισημαίνει δε ότι το ελληνικό κράτος Δικαίου απέδειξε, με αυτή την απόφαση, την ικανότητά του να λειτουργεί.

www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου