Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Οι Έλληνες ψήφισαν: Όλη η αλήθεια για το Δίστομο και τη Χρυσή Αυγή


Το NEWS 247 στην μαρτυρική πόλη του Διστόμου. Λιγότερες από 44 οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής. Ζητούν αποκατάσταση της αλήθειας οι κάτοικοι. Τι δηλώνει ο δήμαρχος για τον δήμο - παγκόσμιο σύμβολο της γερμανικής θηριωδίας



Την επομένη των εκλογών, τα παράδοξα που έδειξε η κάλπη βρέθηκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας.
Μαζί με αυτά, τα εμφανώς αυξημένα ποσοστά της Χρυσής Αυγής σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και η προτίμηση του ακροδεξιού κόμματος σε περιοχές που δοκιμάστηκαν από την αγριότητα των ναζί κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Η είδηση ότι στο Δίστομο, τα Καλάβρυτα, τη Βιάννο στο Ηράκλειο, την Κάντανο στα Χανιά, το Καμένο στην Άρτα και την Κοκκινιά, ο κόσμος με τις νωπές ακόμα μνήμες της θηριωδίας του ναζισμού, ανέδειξε τη Χρυσή Αυγή σε μεγάλο ποσοστό…  έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία.
Το NEWS 247 σε συνεργασία με το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό πόρταλ στην κεντρική Ελλάδα, lamiastar. gr ταξίδεψε μέχρι το μαρτυρικό χωριό του Διστόμου, για συνομιλήσει από κοντά με απλούς πολίτες και να διαπιστώσει κατά πόσο η είδηση ότι η Χρυσή Αυγή έλαβε 335 ψήφους και ποσοστό 5,96%... αληθεύει.
"Είναι πολύ δυσάρεστο αυτό για τον τόπο μας. Ντρεπόμαστε", θα ομολογήσουν οι Διστομίτες στην πλειοψηφία τους, ενώ τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές, το μόνο που ζητούν είναι η αποκατάσταση της αλήθειας για τον τόπο τους.
Οι ίδιοι τονίζουν ότι το υψηλό ποσοστό των ψήφων δεν αφορά μόνο το χωριό του Διστόμου, αλλά τον καλλικρατικό δήμο που περιλαμβάνει την Αράχωβα, την Αντίκυρα, το Στείρι και την παραλία Διστόμου ή αλλιώς το χωριό Άσπρα Σπίτια.
Στο εκλογικό κέντρο Διστόμου που είναι κοινό με εκείνο των Άσπρων Σπιτιών, το ποσοστό της Χ.Α. ήταν λίγο παραπάνω από το 1%, γεγονός που ο δήμαρχος της περιοχής Ιωάννης Πατσαντάρας αποδίδει κυρίως, σε εξωγενείς παράγοντες.
Εκεί η Χρυσή Αυγή έλαβε συνολικά 44 ψήφους, ενώ το 2009 πήρε μόλις εννιά.
"Στα Άσπρα Σπίτια ζουν πολλοί βιομηχανικοί εργάτες με καταγωγή από διάφορα μέρη της χώρας που δεν έχουν σχέση με την ιστορία του τόπου, καθώς απασχολούνται στο εργοστάσιο αλουμινίου. Οι περισσότεροι είναι από Κατερίνη. Οπότε από το Δίστομο δεν μπορεί να είναι παρά μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού οι ψηφοφόροι της Χ.Α.", ομολογεί.
"Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι κάποιες ψήφοι προήλθαν και μέσα από μαρτυρικό χωριό", σημειώνει δημοσιογράφος στην περιοχή. Άλλωστε αυτό προκύπτει και από τις συνομιλίες με τους ντόπιους.
"Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έφεραν τα αποτελέσματα αυτά στον τόπο μας. Καλά κάναμε και ψηφίσαμε Χρυσή Αυγή", αναφέρει ηλικιωμένος στην περιοχή, ενώ άλλη κάτοικος σημειώνει ότι: "Πότε τα δύο μεγάλα κόμματα πάλεψαν για το αυτονόητο; Τις αποζημιώσεις μας από τη Μέρκελ; Ο κόσμος αντέδρασε και γι' αυτό ψήφισε το ακροδεξιό κόμμα".
Να σημειωθεί ότι στο χωριό που ακόμα οι γυναίκες φορούν μαύρα ως ένδειξη πένθους εκλέγονταν παραδοσιακά το ΠΑΣΟΚ με ποσοστά άνω του 55%. Σε αυτές τις εκλογές εκλέχτηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Σταθάς.
Πριν από δέκα ημέρες, οι κάτοικοι αντέδρασαν σε επικείμενη επίσκεψη μελών της Χρυσής Αυγής με πανό και συνθήματα στα κυριότερα σημεία που σφαγιάστηκαν αθώοι από στρατιώτες των SS και τελικά, τα μέλη της ακροδεξιάς... δεν εμφανίστηκαν ποτέ.
Το χρονικό της σφαγής του Διστόμου
Στο Δίστομο του νομού Βοιωτίας έγινε κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο μια εκ των μεγαλύτερων σφαγών αμάχων από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.
Στις 10 Ιουνίου του 1944 ο Fritz Laufenbach, λοχαγός των SS του 2ου λόχου του 1ου τάγματος του 7ου τεθωρακισμένου συντάγματος της αστυνομίας SS, έλαβε διαταγή να μετακινήσει τον λόχο του από την Λειβαδιά προς το Δίστομο, Στείρι και Κυριάκι με σκοπό τον εντοπισμό ανταρτών στην δυτική πλευρά του Ελικώνα.
Ταυτόχρονα ο 10ος και 11ος λόχος του 3ου τάγματος από την Άμφισσα κατευθυνόταν προς το Δίστομο για να συναντήσουν τον 2ο λόχο.
Οι 3 λόχοι συναντήθηκαν χωρίς να έχουν εντοπίσει αντάρτες εκτός από 18 παιδιά που κρύβονταν σε γύρω στάνες. Έξι από τα παιδιά που προσπάθησαν να δραπετεύσουν εκτελέστηκαν.
Οι Γερμανοί μπήκαν στο Δίστομο και εκφοβίζοντας τους χωρικούς έμαθαν ότι υπήρχαν αντάρτες στο Στείρι. Ο 2ος λόχος κατευθύνθηκε προς τα εκεί και στην θέση Λιθαράκι, περιοχή του Στειρίου έπεσε σε ενέδρα των ανταρτών του 11ου λόχου του 3ου τάγματος του 34ου συντάγματος του ΕΛΑΣ.
Η μάχη του Στειρίου ήταν σκληρή και κράτησε περίπου μέχρι τις δύο το μεσημέρι αναγκάζοντας τους Γερμανούς σε οπισθοχώρηση . Οι απώλειες των Γερμανών ήταν περίπου 40 νεκροί και των ανταρτών 1.
Τα αιματηρά αντίποινα των κατακτητών
Μετά την μάχη οι Γερμανοί μπήκαν στο Δίστομο και σε αντίποινα για τις απώλειές τους άρχισαν την σφαγή όσων κατοίκων έβρισκαν στο χωριό. Η μανία τους ήταν τόσο μεγάλη, ώστε δεν ξεχώριζαν από το μακελειό ούτε τα γυναικόπαιδα ούτε τους ηλικιωμένους. Τον ιερέα του χωριού τον αποκεφάλισαν, βρέφη εκτελέστηκαν και γυναίκες βιάστηκαν πριν θανατωθούν.
Η σφαγή σταμάτησε μόνον όταν νύχτωσε και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Λειβαδιά, αφού πρώτα έκαψαν τα σπίτια του χωριού. Οι εκτελέσεις συνεχίστηκαν και κατά την επιστροφή των Γερμανών στην βάση τους, καθώς σκότωναν όποιον άμαχο έβρισκαν στον δρόμο τους.
Οι νεκροί του Δίστομου έφτασαν τους 218, εκ των οποίων οι 119 γυναίκες και 99 άντρες, ανάμεσά τους 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων.
Η μαρτυρία του απεσταλμένου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Eλβετού George Wehrly ο οποίος έφτασε στο Δίστομο μετά λίγες μέρες μιλάει για 600 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή.
Ένας από τους επικεφαλής που θεωρήθηκε υπεύθυνος για την σφαγή στο Δίστομο Χανς Τσάμπελ (Hans Zampel) μετά το τέλος του πολέμου συνελήφθη στην Γαλλία και εκδόθηκε στην Ελλάδα. Στην πορεία ζητήθηκε η μεταφορά του στην Γερμανία για τις εκεί έρευνες όπου και παρέμεινε. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ζει ως σήμερα ελεύθερος.
Ο λοχαγός των SS Φριτς Λάουτενμπαχ (Fritz Lautenbach) είναι ο άνθρωπος που εκτέλεσε την εντολή και συνέταξε την σχετική ψευδή αναφορά. Η αναφορά του Lautenbach αμφισβητήθηκε άμεσα από τον επίσης αυτόπτη μάρτυρα της μυστικης αστυνομίας, Georg Koch.

Ευχαριστούμε θερμά το ειδησεογραφικό πόρταλ lamiastar. gr, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού Κεντρικής Ελλάδας Star Γιώργο Σιμόπουλο για τον συντονισμό του οδοιπορικού και τους Αργύρη Μπλόντζο και Θανάση Μέρτζανη για τo ρεπορτάζ και την επιμέλεια του βίντεο.

www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου