Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Πτηνοτροφικά απόβλητα πνίγουν το λεκανοπέδιο!


 - Εικόνες ντροπής ακόμη και δίπλα στη λίμνη των Ιωαννίνων

Η ιστορία επαναλαμβάνεται.... Κάθε χρόνο! Με τις ίδιες δραματικές συνέπειες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, με την ίδια αδιάφορη στάση των αρμοδίων υπηρεσιών.
Ολόκληρες περιοχές του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, ακόμη και στις όχθες της λίμνης, όπως αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες μετατρέπονται σε χωματερές.
Ασυνείδητοι πτηνοτρόφοι πετούν ανεξέλεγκτα τα ζωικά απόβλητα των μονάδων τους όπου βρουν, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι ολόκληρων περιοχών να μην μπορούν να υποφέρουν τη δυσωδία αλλά και τα λύματα ανεξέλεγκτα να καταλήγουν στη λίμνη.
Περίπου 700 κτηνοτροφικές και κυρίως πτηνοτροφικές μονάδες που αναπτύσσονται στην περιοχή επιβαρύνουν με τα απόβλητά τους το περιβάλλον και την Παμβώτιδα.
Παλιότερη καταγραφή έδειξε ότι τα στερεά απόβλητά τους είναι διπλάσια από αυτά ολόκληρης της πόλης, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με έκθεση του ΤΕΕ Ηπείρου, στη λίμνη να καταλήγουν περισσότεροι από 40 τόνοι φωσφόρου.
Το πρόβλημα γνωστό σε όλους. Και η νομοθεσία σαφής και ξεκάθαρη. Αλλά σε μία χώρα όπου όλοι οι νόμοι έχουν και τα παραθυράκια τους γιατί να εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος.
Οι ιδιοκτήτες των μονάδων αυτών εξακολουθούν να λειτουργούν με την ίδια προχειρότητα. Δείχνουν να ενδιαφέρονται μόνο για την δική τους διευκόλυνση αδιαφορώντας για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλούν σε ολόκληρες περιοχές.
Οι εικόνες που τα τελευταία δύο χρόνια αποτυπώθηκαν στο φωτογραφικό φακό, ειδικά στην περιοχή του Κουτσελιού κι έκαναν τον γύρο της Ελλάδας, κάνουν και φέτος την εμφάνισή τους.
Σαν να μην άλλαξε τίποτα.
Μάλλον δεν άλλαξε τίποτα.

www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου