Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Προκλητική πρακτική των αρχών της Δανίας σε Έλληνα ταξιδιώτη


Οι αρχές του αεροδρομίου του Aarhus (είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας) απαγορεύουν την επιβίβαση σε αεροσκάφη σε πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δε διαθέτουν δεύτερη μορφή ταυτότητας!
Όπως εξήγησαν στον Έλληνα καθηγητή του πανεπιστημίου του Aarhus και μόνιμο κάτοικο Δανίας, Δημήτρη Χυγαλατά ''για όλους όσοι δεν είναι Δανοί πολίτες το διαβατήριο δεν αρκεί για μετακινήσεις από και προς τη χώρα''.

Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Χυγαλατάς, που κατήγγειλε το περιστατικό στην Κομισιόν και στις ελληνικές διπλωματικές αρχές, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το ίδιο περιστατικό επαναλήφθηκε δύο μήνες πριν όταν ο ίδιος προσπάθησε να ταξιδέψει και πάλι μέσω του αεροδρομίου του Aarhus.

Η Δανία είναι στη ζώνη Schengen και ως εκ τούτου δεν απαιτείται η επίδειξη διαβατηρίου, αλλά αρκεί η αστυνομική ταυτότητας κράτους μέλους της Ευρωπαϊκηής Ένωσης. Ωστόσο, ο Έλληνας πολίτης που έκανε την καταγγελία επέδειξε το ελληνικό του διαβατήριο και οι αστυνομικές αρχές του ζήτησαν και δεύτερη μορφή αποδεικτικού ταυτοπροσωπίας, δηλαδή αστυνομική ταυτότητα (που δεν αποτελεί έγκυρη μορφή εκτός ζώνης Schengen) ή δίπλωμα οδήγησης!

Σύμφωνα με την καταγγελία, η πρακτική αυτή των αρχών της Δανίας επεκτείνεται. Έτσι, ενώ αρχικά το παράλογο αίτημα είχε τεθεί μόνο προς Έλληνες, εσχάτως ζητήθηκε και από πολίτες της Ισπανίας, της Ιταλίας και άλλων χωρών της νότιας Ευρώπης, που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η καταγγελία ερευνάται από τις ελληνικές διπλωματικές αρχές. Ωστόσο, ούτε ο Έλληνας καθηγητής έχει πάρει κάποια ουσιαστική απάντηση, ούτε η Κομισιόν ''τράβηξε το αυτί'' των αρχών της Δανίας.

πηγή: real.gr, www.akous.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου