Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΜΑΡ 2 2012 Όσα πρέπει να ξέρετε για τα γενόσημα φάρμακα


Η εφαρμογή του νέου Μνημονίου και τα νέα μέτρα στον τομέα της Υγείας προκάλεσαν "πόλεμο" μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων (γιατρών, φαρμακοποιών, φαρμακοβιομηχάνων -εγχώριων και ξένων- και Πολιτείας). Ο λόγος, τα γενόσημα φάρμακα, με τα οποία το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί να μειώσει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης και να καταπολεμήσει την υπερσυνταγογράφηση.
Τι είναι λοιπόν το γενόσημο;
Είναι το αντίγραφο του πρωτότυπου σκευάσματος που βγαίνει στην αγορά, έχοντας την ίδια δραστική ουσία και παρεμφερή σύνθεση με το πρωτότυπο προϊόν. Όταν ανακαλύπτεται ένα φάρμακο, κυκλοφορεί σε αποκλειστικότητα για περίπου 10 χρόνια. Όταν λήξει η πατέντα του, τότε οι άλλες φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να το "αντιγράψουν" και, αφού πρόκειται για αντιγραφή, είναι φθηνότερο.
Η ένσταση των γιατρών δεν εστιάζει στο γενόσημο αυτό καθαυτό, αλλά στο είδος του γενόσημου και στη χώρα προέλευσής του -συγκεκριμένα έχει ακουστεί πως τα γενόσημα που παράγονται στην Ελλάδα είναι καλύτερα ποιοτικά από αυτά που εισάγονται από την Κίνα ή την Ινδία. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία αλλά και υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας,  αναφέροντας: «Τα αμφιβόλου ποιότητας γενόσημα φάρμακα, ως επί το πλείστον παραγωγής τρίτων χωρών, που επιλέγονται με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλή τους τιμή, εμπεριέχουν τεράστιους κινδύνους, για την υγεία των ασφαλισμένων».
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παράγει αποκλειστικά γενόσημα φάρμακα και μάλιστα έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια κάνοντας εξαγωγές γενόσημων και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ελέγχει την ποιότητα των δειγμάτων και την τελευταία 5ετία ελέγχθηκαν 1.000 δείγματα, εκ των οποίων τα 900 ήταν αντίγραφα και το ποσοστό μη κανονικών (ελαττωματικών) ανέρχεται συνολικά σε 4%.
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τα γενόσημα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι περίπου 3.000 σε επίπεδο συσκευασίας σε σύνολο περίπου 7.300 φαρμάκων, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011. Το Μνημόνιο πλέον απαιτεί άυξηση της κυκλοφορίας από το 18% στο 50%.
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννης Τούντας, διαβεβαίωσε πως τα γενόσημα φάρμακα είναι εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά με τα πρωτότυπα.  Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε κατηγορηματικός για την ασφάλεια των γενόσημων φαρμάκων, τονίζοντας πως οι ελληνικοί έλεγχοι στα φάρμακα είναι επαρκείς, ωστόσο πάντα διασταυρώνονται με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς.
Ακόμη διαβεβαίωσε πως η Ευρώπη πραγματοποιεί ελέγχους σε κάθε εργοστάσιο παραγωγής σκευασμάτων και ανέφερε πως από τις 52 καταγγελίες που κατατέθηκαν το 2011 στον ΕΟΦ για παρενέργειες που παρουσίασαν ασθενείς σε φάρμακα, οι 32 αφορούσαν πρωτότυπα σκευάσματα και μόλις 20 γενόσημα.


Πηγή: www.e-radio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου